Skip to main content

Vuosaaren taiteilijatalo

Taiteilijatalo

kuva: Aini Tolonen

Helsingin kaupungin 450-vuotistaiteilijatalosäätiö perustettiin Helsingin kaupunginvaltuuston 125-vuotisjuhlakokouksessa 12.1.2000. Säätiön perustamisella juhlistettiin myös kaupungin 450-vuotisjuhlaa sekä sitä, että Helsinki oli vuonna 2000 yksi yhdeksästä Euroopan kulttuurikaupungeista. Säätiö on osa Helsinki-konsernia. Taiteilijatalosta järjestetyn arkkitehtikilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunulan ehdotus "AURINKOLAIVA".

Vuosaaren taiteilijatalo valmistui v. 2003. Taiteilijataloon kuuluu myös viereisellä tontilla sijaitseva vanha, suojeltu huvila, Villa Lill Kallvik, jossa on asukkaiden työtiloja sekä yksi asunto. Vuosaaren taiteilijatalon asunnot on tarkoitettu helsinkiläisille eri alojen taiteilijoille, ja valintakriteerit ovat taiteelliset.

Taiteilijatalossa on 52 asuntoa, ja asukkaita toistasataa. Talon asukkaat ovat eri taiteiden aloilta ja myös eri ikäluokista. Mitään kiintiöitä tietyille taiteenaloille ei ole, ja alojen kirjo on laaja. Kirjailijat, kääntäjät, kuvataiteilijat, graafikot, muusikot, tanssijat, säveltäjät, näyttelijät, dramaturgit, runoilijat ym. asuvat suuressa talossa muodostaen avoimen kollektiivin, jossa asukkaiden yhteiset tapahtumat ja juhlat luovat yhteishenkeä sekä normaalia kerrostaloa tuttavallisemman ilmapiirin. Taloon muutti sen valmistuessa yli kaksikymmentä lasta ja vuosien varrella uusia lapsia on syntynyt lähes toistakymmentä. Mitään taiteellisia velvoitteita ei asumiseen kuulu, mutta avoin yhteisöllisyys ja talon läheisyydessä sijaitseva Villa Lill Kallvik ovat olleet omiaan luomaan myös taiteellisia projekteja talon asukkaiden kesken.

Vuosaaren taiteilijatalo sijaitsee osoitteessa Juhannusruusunkuja 3, 00990 Helsinki.