Skip to main content

Villa Lill Kallvik

Villa Lill Kallvik

kuva: Aini Tolonen

Kurkkaa myös huvilan talviset kuvat tästä!

Hietalan huvilan uusi elämä alkoi keväällä 2006, kun huvilan peruskorjaus valmistui. Talo sai nimekseen vanhoissa suojeluinventaareissa olleen nimensä Villa Lill Kallvik. Huvilassa on työtiloja taiteilijoille sekä yksi asuinhuoneisto. Alakerran sali on kunnostettu 1920-luvun tyyliin. Huvilaa hallinnoi Helsingin kaupungin 450-vuotistaiteilijatalosäätiö. Sitä vuokrataan ensisijaisesti taiteilijatalon asukkaille taiteelliseen toimintaan, esityksiin ja näyttelyihin, mutta myös kokous- ja juhlatilaisuuksiin.

Villa Lill Kallvikin vuokraus taide- ja juhlakäyttöön

Villa Lill Kallvik sijaitsee osoitteessa Juhannusruusunkuja 5, ja sen vuokrauksesta taide- ja juhlakäyttöön vastaa talon taiteilijoiden yhdistys Taiteen Vuoksi ry.

Yhteydenotot ja tiedustelut sähköpostitse osoitteella taiteen.vuoksi450@gmail.com tai p. 040-847 9755. Villa Lill Kallvikin löydät myös Facebookista: www.facebook.com/VillaLillKallvik.

Villan vuokrauksessa noudatetaan Helsingin kaupungin 450-vuotistaiteilijatalosäätiön ja Taiteen Vuoksi ry:n keskinäisessä sopimuksissa ilmeneviä periaatteita ja ehtoja.

Huvilan historiaa

Rakennusmestari Jalo Syvähuokon huvila Hietala valmistui 1923. Tiilitehtaan valmistuttua 1939 huvila siirtyi Sasekan omistukseen, jolloin huvilaa laajennettiin harkoista rakennetulla siivellä ja koko talo poikkeuksellisesti rapattiin. Hirsiseinän päälle tehtiin erikoinen kevytbetoniulkoseinä. Sitä käytiin ihmettelemässä aina ulkomaita myöten.

Hietala toimi virka-asuntona vuoteen 1964 ja sen jälkeen toimistona. Vuodesta 1975 Helsingin kaupunki on ollut omistajana ja huvila vuokrattuna asunnoksi.

Jalmari Syvähuoko rakennutti 1920-luvulla huvilansa pohjoispuolelle puutarhurin asunnon ja 4 680 neliön muotopuutarhan. Sen piirsi todennäköisesti aikansa kuuluisa vihersuunnittelija Paul Olsson. Vanhahtavaan 1800-luvun tyyliin tehdyssä puutarhassa oli ruusutarha ja joonialainen pylväikkö, joka on yhä jäljellä ja melko hyvässä kunnossa. Puutarhan kasvihuoneissa kasvatettiin mm. viinirypäleitä.

Puiston peruskorjaus aloitettiin kesällä 2006. Tarkoituksena oli palauttaa puisto alkuperäiseen asuunsa. Tällöin itälaidan koivukujanne säilytettiin ja länsilaidan lehmuskujanne uusittiin. Keskikäytävän puoliväliin tuli ympyräaihe, johon sijoitettiin koristeistutuksia. Kaikkiaan puistoalueen pinta-ala on 3,5 hehtaaria.